Europese Strips

  • Vreemde Vogels boven Eben-Emael

    'Vreemde Vogels boven Eben-Emael' vertelt het waar gebeurde verhaal van de inname van het ‘on-inneembare’ fort van Eben-Emael in de Voerstreek door de nazi-troepen. De val van het fort, dat maar enkele uren in beslag nam, versnelde de opmars van de Duitse troepen naar  Frankrijk aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

    'Vreemde Vogels' is het tweede album waarin striptekenaar Mario Bonen een ‘vergeten’ episode uit de Belgische geschiedenis vertelt. Eerder deed hij dat al met 'Onze oorlog' waar in de  de laatste jaren van de nazi's in het Fort van Breendonk centraal stonden. Dat album zorgde er voor dat de vrijwilligers die  het Fort van Eben-Emael aan het restaureren zijn en dat onderhouden hem contacteerden om ook het verhaal van hun fort te vertellen.

    Het fort werd na het einde van de eerste wereldoorlog, meer bepaald tussen 1932 en 1935 gebouwd en werd in die tijd gezien als een van de meest indrukwekkende bouwwerken. Onder het fort ligt een onderaards gangenstelsel, dat is uitgegraven in een mergelberg met een lengte van meer dan vijf kilometer. Aan de buitenzijde werden bunkers en koepels gebouwd met kanonnen die tot 17 kilometer ver konden vuren. De kanonnen moesten instaan voor de bescherming van de drie bruggen over de Maas langs de Nederlands-Belgische grens. In het fort konden ook 1.200 militairen verblijven.

    De verovering van de drie bruggen over de Maas waren cruciaal in het plan van Adolf Hitler om langs Belgie, Frankrijk te bereiken. Om dat te bereiken moet het fort van Eben-Emael veroverd worden. Hitler is er van overtuigd dat dit met  behulp van een nieuw type zweefvlieger en een nieuwe bom op enkele uren kan gebeuren. 

    In de nacht van 10 en 11 mei 1940 wordt het plan uitgevoerd. Enkele zweefvliegers gevuld met Duitse parachutisten slagen erin om de vlakte boven het fort ongezien te naderen. De parachutisten kunnen de verschillende bunkers en koepels op nog geen drie uur volledig uitschakelen en het fort in nemen.

    In de strip worden de verschillende verhalen van zowel de Duitse als Belgische soldaten gebundeld. "Het was een uitdaging, want in het fort zijn er zoveel verschillende verhalen geweest, die je vanuit verschillende invalshoeken kunt bekijken”, zo zei Mario Boon tijdens de presentatie van het album op de 84sye verjaardag van de aanval.  “Het was even zoeken om alles te distilleren tot één helder verhaal, maar ik denk dat ik daar in dit geval wel in ben geslaagd."

    Met ‘Vreemde Vogels’ is Boon daar inderdaad in geslaagd om het verhaal over nauwelijks 45 bladzijden te vertellen.  Die beperking van het aantal bladzijden zorgt er soms wel voor dat niet alle aspecten van de bestorming even gedetailleer aan bod komen. Gelukkig wordt er hier wel verder op ingegaan in het bijgevoegd educatieve dossier. Om zijn tekeningen zo waarheidsgetrouw te maken bracht de uitgeweken Truienaar verschillende bezoeken aan het fort en kon hij steeds rekenen op de gidsen van het fort om hem foto’s van details in de verschillende vertrekken en gangen te bezorgen. 

    Dat zorgde voor een wisselwerking tussen het fort en de stripauteur. In of aan de belangrijkste vertrekken in het fort werden verschillende panels van de strip op een levensgroot formaat afgedrukt, zodat je bij een bezoek aan het fort meteen de vergelijking kunt maken met de afgebeelde ruimtes in het stripverhaal.

    Technische fiche:

    Vreemde Vogels boven Eben-Emael is in hardcover verschenen bij Standaard Uitgeverij en is niet enkel te verkrijgen in de stripspeciaalzaken maar ook in de souvenirshop in het fort zelf.

     

     

     

    Lees meer
  • Jommeke 139: Bie en de Superbijen

    Bie en de Superbijen is het 139ste album alweer in de Jommeke reeks. In dit album gaan Jommeke en zijn vrienden samen met de bijen van Boer Snor naar Zwitserland. De bijen geven immers geen honing meer en hebben een schrik opgelopen van een nest Aziatische hoorenaars. Hierdoor komt gans Zonnedorp zonder honing te zitten. In Zwitserland lijkt alles goed te komen totdat ze Schnurrbart tegen het lijf lopen. Hij is de plaatselijke bijenboer in Zwitserland die vreest voor zijn honing als de bijen van onze vrienden met al het kostbare stuifmeel ervan door gaan. Maar gelukkig vindt Professor Gobelijn een middeltje uit waarbij zowel de bijen van Schnurrbart  als die van Boer Snor wel mee varen.

    Het tekenwerk van dit nummer is in handen van Philippe Delzenne die het scenario van Marc Legendre (Biebel) uittekent. Bie en de Superbijen richt zich op jonge lezertjes vanaf tien jaar en zit vol met weetjes over bijen en hoe ze hun honing maken.

    Dit album is overigens in twee versies verkrijgbaar. Naast de gewone versie is er ook een uitgave op 2.000 exemplaren met een extra dossier over het Nationaal Park Hoge Kempen. Een van de toegangspoorten tot het Park Hoge Kempen; de Lietenberg, heeft begin 2024 hun gloednieuwe uitkijktoren over hun bijenhal naar Jommeke heeft vernoemd. In het dossier over het Park Hoge Kempen vind je nog meer uitleg over de bijen en hun vijanden maar ook een spelletje, info over het park  en een recept voor honingkoeken.

    Deze speciale versie is zowel verkrijgbaar in de verschillende bezoekerscentra van het Park Hoge Kempen (1.000 stuks) als in de betere stripspeciaalzaken (1.000 stuks).

    Jommeke 139: Bie en de Superbijen

    Tekeningen: Philippe Delzenne

    Scenario: Marc Legendre

    uitgeverij: Standaard uitgeverij

     

     

    Lees meer

Laatste nieuws

  • Thunderbolts (TPB 2024): Worldstrike
    Thunderbolts (TPB 2024): Worldstrike
    Marvel pakt in deze tradepaperback uit met een nieuwe versie van de Thunderbolts. Het schurkenteam van weleer wordt in deze...
  • Vreemde Vogels boven Eben-Emael
    Vreemde Vogels boven Eben-Emael
    'Vreemde Vogels boven Eben-Emael' vertelt het waar gebeurde verhaal van de inname van het ‘on-inneembare’ fort van...
  • Jommeke 139: Bie en de Superbijen
    Jommeke 139: Bie en de Superbijen
    Bie en de Superbijen is het 139ste album alweer in de Jommeke reeks. In dit album gaan Jommeke en zijn vrienden samen met de...
  • Deadpool Samurai
    Deadpool Samurai
    Het is geen geheim dat, ondanks het succes van de Marvel films, de verkoop van strips uit de Marvel stal al jaren terug loopt...
  • Black Widow:The Ties That Bind (TPB)
    Black Widow:The Ties That Bind (TPB)
    Na Captain Marvel neemt Kelly Thompson ook die andere vrouwelijke Avenger, Black WIdow onder haar hoede in een nieuwe reeks....

Populairste

  • Black Widow:The Ties That Bind (TPB)
    Black Widow:The Ties That Bind (TPB)
    Na Captain Marvel neemt Kelly Thompson ook die andere vrouwelijke Avenger, Black WIdow onder haar hoede in een nieuwe reeks....
  • Amazing Spiderman: Go down swinging/Red Goblin
    Amazing Spiderman: Go down swinging/Red Goblin
    Sinds 2008 kreeg Dan Slott Peter Parker alias Spiderman onder zijn hoede en na meer dan tien jaar vol met memorabele...
  • Venom Inc TPB
    Venom Inc TPB
    Nadat hij zijn symbiote is kwijtgeraakt, gaat Pike op jacht naar een nieuwe symbiote. Mania is zijn eerste doelwit, maar dat is...
  • Batman Universe (TPB)
    Batman Universe (TPB)
    In deze tradepaperback die de zesdelige serie Batman Universe verzamelt, krijg je een mooi afgerond verhaal waarin Batman tot...
  • Jommeke 139: Bie en de Superbijen
    Jommeke 139: Bie en de Superbijen
    Bie en de Superbijen is het 139ste album alweer in de Jommeke reeks. In dit album gaan Jommeke en zijn vrienden samen met de...